נאוה מילר, מורה ללשון, הבעה, הוראה מתקנת וערבית ובעלת המיזם הטכנולוגי-חינוכי "פשוט לשון" המעניק שירותי הוראה במרכז למידה ובאתר הכנה לבגרות בלשון (למידה מקוונת מרחוק).
• למה דווקא חינוך והוראה?
"כל אחד מוכשר בתחום מסוים, זה התחום שלי. אני אוהבת בני נוער, מתחברת לגיל, למצבי הרוח ולתהליך ההתבגרות. יש בתחום החינוך וההוראה אפשרות להשפיע מקרוב, לעצב תהליכים בכלל ותהליכי למידה בפרט."
• מה הדבר שעומד לנגד עינייך במלאכתך החינוכית?
"תמיד להיות הטובים ביותר ביחס לעצמנו. אינני מאמינה בתחרות. תלמיד צריך להשיג את הטוב ביותר שלו ביחס לעצמו. המטרה שלי הייתה להביא את התלמידים להישגים הגבוהים ביותר שלהם עם הכלים שעומדים לרשותי כמורה במערכת."
• מה הפספוס הגדול לאורך הדרך?
"הורדת בחינות הבגרות מכיתות י' הייתה בעיניי פספוס. גם התלמידים הבודדים שנשרו בדרך."
• בחרי דמות שהעניקה השראה לעבודתך החינוכית?
"מנהלת תיכון 'היובל' הרצליה לשעבר הגברת ציפי מל ז"ל הייתה ועדיין השראה בעצמה. לא הייתי צריכה ללכת רחוק. שש שנים מופלאות עבדתי איתה, היא תמיד הדגישה 'איתי ולא מתחתי או מעלי' ואני מודה לה על כך כל יום.
החזון החינוכי שלה, דרך הניהול שלה ויכולת ההכלה וההקשבה היו יוצאי דופן."
• מהו הנושא שהכי מרתק אותך בימים אלה?
"שילוב של כלים פדגוגיים חדשניים בלמידה."
• בעולם שבו תקשוב וטכנולוגיה תופסים כמעט את "כל הבמה", כיצד ניתן לשמר ולטפח את הלשון העברית ויכולת ההבעה?
"דווקא בעולם שבו תקשוב וטכנולוגיה תופסים את הבמה, השפה היא כלי חשוב להבעת מסרים ברורים. מבחינתי אין כל הבדל אם תלמיד כותב בכתב יד או מקליד במחשב. גם הקלטת סרטון או מצגת יכולה להביא לידי ביטוי עושר לשוני אם קיים שימוש בלשון מתאימה."
• כמורה ללשון והבעה מה המשימה שהגדרת לעצמך כחשובה ביותר?
"המשימה החשובה למורים כיום וגם לי היא ללמד ברוח התקופה. אני כתלמידה למדתי ממורים שלימדו שיטה פרונטלית, אתה מגיע לשיעור כותב או מסכם את החומר וזהו. מידי פעם נשלחנו לספרייה למצוא חומר בעצמנו. ההוראה הפרונטלית לבדה איננה יכולה להתקיים יותר. אני רוצה לפתח אצל התלמיד למידה עצמאית."
• כשאת חושבת על חינוך – מה החלום הגדול שלך?
"מערכת החינוך תהיה חייבת להשתנות ולהתאים את עצמה לעידן המקוון בו אנו נמצאים. אני הייתי שמחה לראות מערכת חינוך שנותנת אמון מלא יותר במורים. עבדתי ב-14 שנים במספר בתי ספר ו-80% מהמורים שעבדתי איתם היו נפלאים, משקיעים ובאו כדי לשנות ולהשפיע.
מקצוע החינוך הוא מקצוע יוצא דופן שסובל מתדמית שלילית, לצערי. אני יודעת שאני חלק מהשינוי הזה, כרגע אני בוחרת לשנות מהכיוון הטכנולוגי-חינוכי, ובהמשך אני בהחלט רואה את עצמי לוקחת את כל מה שיצרתי מחוץ למערכת ביחד איתי פנימה בחזרה."
• תובנה חשובה שלמדת מתלמידייך?
"התארים שלי לימדו אותי כיצד ללמד, נתנו לי כלים פדגוגיים. התלמידים שלי לימדו ועדיין מלמדים אותי איך הם חושבים, כיצד הידע מתורגם להם בראש, מה הכלים שהם צריכים כדי להבין את החומר. האתר שפיתחתי הוא בזכותם בלבד, הם המורים שלי, הם נותנים את הטון."
• מה צריך לעשות כדי שבמדינת ישראל תלמידים ולא רק אלה שבחרו ללמוד ערבית לבגרות – יידעו לדבר ולתקשר בערבית?
"אני הייתי שמחה מאוד לראות שיעורי ערבית מדוברת החל מכיתה ג' במערכת השבועית בשילוב של מפגש דו שבועי עם המגזר על מנת ליישם את מה שנלמד וליצור דו שיח אמיתי."
• מה הכי חשוב שהמורים של המורים יעשו כדי שמורים ימשיכו ללמוד ולהתמקצע כל הזמן?
"מעבר להשתלמויות הרגילות צריך לתת למורים כלים להוראה חדשנית, מבלי לחכות שמורים ילמדו זאת עצמאית במסגרת תואר כזה או אחר. אנחנו בעידן הדיגיטלי, אי אפשר להתחמק מזה. מורים אמורים לשלוט לא פחות מהתלמיד בכל העולם הדיגיטלי שמתפתח בקצב מהיר סביבנו."
• מה צריכים מורים ללשון לומר לעצמם כל בוקר כשהם קמים לעבודה?
"כל מורה, צריך לקום בבוקר ולומר לעצמו שהיום הוא יהיה המורה הכי טוב שהוא יכול להיות. בקרה עצמית ופיתוח עצמי הם כלים חשובים לשמור על רלוונטיות ועל יצירת מערכי שיעור מעניינים.
שיעור טוב אפשר להעביר במגוון דרכים, אני הבנתי שהתלמיד נולד למציאות דיגיטלית וגדל לתוכה, הוא רוצה לפגוש אותה גם בשיעורי לשון."
• כמי שהקימה מרכז עצמאי ללמידה – מה העצה הכי חשובה שלך למורים כדי שיוכלו לאמץ חשיבה יזמית?
"מורה הוא כבר יזם. נכנס אדם שיודע לפחות חמש תיאוריות הוראה, חמש שיטות פדגוגיות ומתמודד עם כיתות הטרוגניות במערך שיעור שמכיל את כולם. אם אתה יודע להעביר ידע, אתה כבר יזם. כשאני מסתכלת קדימה ומתכננת את המחר אני חושבת איך אני יכולה לעשות את מה שעשיתי אתמול, בדרך מעניינת ויצירתית שתמשוך את התלמידים לדעת עוד, לתרגל עוד ולרצות להצליח."
• כיצד מאמצים שפה עשירה בעידן האייפון, הסלנג, האימוג'י וקיצורי המילים?
"אני דוגלת בצניעות – מילה אחת ביום. אפשר לבחור כל יום מילה אחרת ולהתחיל להשתמש בה בווטסאפ הכיתתי על מנת שיתחילו לשלב אותה במשלב היום-יומי.
תלמיד חי בסביבה מאוד מורכבת, הידע שלו משקף גם את הידע של הרקע שממנו הוא בא. עושר לשוני איננו נוצר ביום."
• מניסיונך, מהי טעות הלשון הכי נפוצה שאם אליעזר בן יהודה היה שומע אותה – הוא היה מתהפך בקברו?
"טעויות לשוניות נפוצות מאוד בימינו, אין לי אחת ספציפית. אני מציעה להתמקד בפתרון הבעיה. אי אפשר לתקן אנשים בלי סוף, זה נתפס כהתנשאות.
יש לשקול הנחלה של השפה באמצעות תכנית מיוחדת רב שנתית במסגרת בית הספר."
• מהו הדבר שלא לומדים בבתי הספר והוא נחוץ מאין כמותו?
"חינוך פיננסי ופיתוח יזמות אישית."
• מה נדרש למערכת החינוך בישראל יותר מכל?
"יציבות."
• זוהי הזדמנות שלך לומר כמה מילים לשר החינוך
"הגיע הזמן לתת מקום של כבוד לשפה העברית ולהוסיף עוד יחידת הוראה שבה יבחנו בכיתה יב'. מובן שמי שמעוניין צריך לתת לו את האפשרות להרחיב את מקצוע הלשון ל-5 יחידות כבחינה ולא רק כעבודת חקר אישית כפי שהיא קיימת כיום. אפשרות ההרחבה קיימת כמעט בכל מקצוע ונראה לי קצת משונה שדווקא בתחום השפה, שהיא השפה הרשמית בארץ, לא ניתנת קדימות וההעדפה למקצוע כה חשוב."
• העצה החשובה ביותר שלך למורה שרק נכנס למערכת החינוך?
"לנשום, להסתכל לטווח ארוך. חינוך הוא מקצוע מאוד תהליכי ואיננו מתבצע באופן מיידי. תהליך ההבשלה וקטיפת הפירות מגיעים בשלב אחר לפעמים אפילו בשנת לימודים שונה. היום כשאני מתבוננת מהצד אני מבינה החלטות שונות שמתקיימות בתוך המערכת."
• מה תורם להרגשה טובה בתוך בית ספר?
"כשיש מי ששומע את רצונות המורים מהשטח, וכשרעיונות מקבלים
תמיכה ויוצאים לאור."
• מה יעזור למורה להיות מורה טוב יותר?
"סמכות הורית שמכבדת את המורה וכלים פדגוגיים חדשניים שהולכים יד ביד עם רוח התקופה."
• וכעת נסחי לעצמך שאלה והשיבי עליה.
"כיצד תראה מערכת החינוך החדשה? מערכת החינוך החדשה תהיה עתידנית, פשוטו כמשמעו. תהליך הלמידה יתבצע גם באופן פרונטלי וגם באופן מקוון, עם כלים מקוונים. העתיד כבר כאן, צריך לפתוח לו את הדלת."
• ולסיום, מילים למורה מעברך
"אני פגשתי בחיי מורים מעולים, למדתי גם כתלמידה בתיכון 'היובל' הרצליה והחוויה שם זכורה לי לטובה. גם המנחים הפדגוגיים שלי היו ברמה טובה מאוד.
אני רוצה להודות לכל אחד מהם שהפך אותי למה שאני היום."