הישגים בבתי הדין לעבודה
ארגון המורים גאה לעמוד מאחורי עובדי הוראה ולהילחם על זכויותיהם להוצאת הצדק לאור

בפסק דין מיום 18.8.24, בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל תביעה של חבר ארגון המורים, אשר פוטר מעבודתו בשלהי חודש אוגוסט, בניגוד לדין ותוך הפרה בוטה של זכויותיו הן על ידי משרד החינוך והן על ידי הבעלות.

בפסק הדין, חזר בית הדין והדגיש את האיסור לפטר עובד הוראה לאחר ה-31 במאי והסביר את הרציונל העומד מאחורי הוראה זו - לאפשר לעובד ההוראה המפוטר למצוא עבודה אחרת, במסגרת פרק הזמן בו מתבצעים שיבוצים לעבודה בבתי הספר השונים.

בית הדין לעבודה קבע, כי פיטוריו של עובד ההוראה אשר פוטר בשלהי אוגוסט אינה חוקית, פוגעת בו ובזכויותיו ומקנה לו את הזכות לקבל שכר עבור שנת הלימודים הבאה במלואה (12 משכורות), כפיצוי על הפגיעה שנגרמה לו עקב הסתמכותו על המשך העבודה שנגדעה בשל התנהלות מנוגדת לדין של מעסיקתו.

בנוסף קבע בית הדין, כי חובה על מעסיק (ודאי כאשר מדובר במשרד החינוך) לקיים את הוראות הדין, לרבות הוראות חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ולהימנע מהפלית עובדים בקבלה לעבודה, בין היתר מחמת גיל, ולקבל החלטות בנוגע לקבלת מועמדים לעבודה על בסיס שיקולים ענייניים, קונקרטיים ומנומקים, הנתמכים בתרשומות ופרוטוקולים.

בית הדין קיבל את התביעה, קבע שפיטוריו של עובד ההוראה בוצעו בניגוד לדין הן בשל מועדם (שלהי אוגוסט ולאחר ה-31 במאי) והם בשל אפלייתו מחמת גיל ואף השית על מעסיקיו הוצאות משפט.

התביעה הוגשה על ידי עורכות הדין יפעת תבור ואדר שוורץ אביטל ממשרד סיגל פעיל ושות'.



התובעת, חברת ארגון המורים, עובדת הוראה ותיקה ומוערכת, בעלת ותק של קרוב ל- 40 שנים במקצוע ההוראה, הועסקה במשרד החינוך באמצעות כתב מינוי שהתחדש מידי שנה.

בחודש ספטמבר 2018, לאחר תחילת שנת הלימודים, ולמרות שניתן למורה כתב מינוי לשנת הלימודים תשע"ט, התבשרה המורה על ידי משרד החינוך כי התברר לו שהגיעה לגיל 67 ולפיכך העסקתה בהוראה הסתיימה.

כך הודיע משרד החינוך למורה, מהרגע להרגע, שאינה יכולה להמשיך ולעבוד בהוראה, לאחר תחילת שנת הלימודים, על אף כתב המינוי שניתן לה וכי היא מפוטרת לאלתר. הכל, בניגוד להוראות הדין ולנהלי משרד החינוך, לפיהם, בין היתר, יש לשלוח לעובד הוראה שתי הודעות בדבר זכויותיו לקראת הגיעו לגיל פרישה, שנה לפני הגיעו לגיל פרישה וחצי שנה לפני הגיעו לגיל פרישה, הכוללות מתן אפשרות להמשיך ולעבוד בהוראה לאחר גיל פרישה.

המורה פנתה לארגון המורים והופנתה לקבלת סיוע וייצוג משפטי מטעם ארגון המורים באמצעות עורכות הדין יפעת תבור ואדר שוורץ אביטל ממשרד עורכי הדין סיגל פעיל ושות'.

המורה הגישה באמצעות עורכי הדין מטעם הארגון תביעה לבית הדין לעבודה לאור הפגיעה החמורה בזכויותיה וההפסד הכספי שנגרם לה.

ביום 13.12.2022 התקבל פסק הדין של סגן נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, כב' השופט דורי ספיבק, אשר קיבל את תביעת המורה וקבע באופן נחרץ שמשרד החינוך פעל באופן בלתי חוקי, בלתי ראוי ובלתי סביר בעניינה.

בפסק דין מפורט ומנומק, פירט בית הדין לעבודה את הפגמים הרבים שעלו מהתנהלותו של משרד החינוך ופסק לטובת המורה פיצוי כספי בסך של 100,000 ₪ לאור המחדלים החמורים בהתנהלותו.

בית הדין לעבודה קבע, בין היתר, כי משרד החינוך הפר את הוראות הדין בכל הנוגע לאופן הטיפול בעניינה של עובדת הוראה המגיעה לגיל פרישה, ובכלל זה באי מסירת הודעה לעובדת מבעוד מועד על מנת שתוכל לכלכל את צעדיה. בית הדין לעבודה קבע, כי מדובר בהפרה מובהקת של חובות המדינה כלפי המורה, לרבות חובת המדינה למסור לעובד הוראה הודעה על כך ששנת הלימודים היא שנת הלימודים האחרונה שלו לפני הפרישה וזאת לכל המאוחר ביום 31 למאי לאותה שנת הלימודים.

בית הדין לעבודה אף קבע, כי פיטוריה של המורה לאלתר וללא שימוע נעשו באופן בלתי חוקי ובניגוד לדין וכי נפלו בהתנהלות משרד החינוך פגמים משמעותיים המחייבים פיצוי.

בנוסף, בית הדין לעבודה קבע כי משרד החינוך לא זימן את המורה לשימוע ופיטר אותה לאלתר, תוך שהדגיש את חשיבות הליך השימוע ואת זכותו של העובד להשמיע את טענותיו בטרם תתקבל החלטה על פיטורים וכן התייחס למועד האחרון בו ניתן לזמן עובד הוראה לשימוע, 31 במאי.

בנוסף ראה בית הדין לעבודה בחומרה רבה את הבהילות בהפסקת העבודה של המורה, ללא שימוע ובעיצומם של חגי תשרי ונקבע, כי דווקא בתקופה שכזו, נכון היה להאיט את הקצב של הליכי הפסקת עבודה, לברר דברים בצורה מדויקת יותר, לוודא שלא נפלה טעות ושהליך הפסקת העבודה תואם את הוראות הדין ואינם פוגעים שלא לצורך בכבודה של עובדת הוראה ותיקה ומוערכת.

בהתאם לקביעות חמורות אלה, קבע בית הדין לעבודה כי התנהלות משרד החינוך הייתה בלתי חוקית, חסרת תום לב וגרמה למורה עוגמת נפש ונזקים כספיים והורה למדינה לפצותה בסך של 100,000 ₪.