אלון הבר, מורה לגיאוגרפיה בכיתות י"א-י"ב בבית הספר התיכון מור מטרוווסט ברעננה.
• למה דווקא הוראה? "הגעתי להוראה במקרה. בעת לימודיי לקראת תואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים עסקתי בחינוך בלתי פורמלי. במשך יותר משנתיים ריכזתי את תחום המד"צים בשכונת רמות בירושלים. כשסיימתי ללמוד היה ברור לי שאני חוזר לגור במרכז. חיפשתי עבודה ובמקרה הגעתי להוראה. החלפתי מורה ומחנכת בכיתה ו' שעברה תאונת דרכים. זו הייתה אהבה ממבט ראשון."
• מה הדבר שעמד לנגד עינייך במלאכתך החינוכית לאורך השנים? "הרצון לגרום לשינוי, לפתוח את העיניים, האוזניים והלב של התלמידים. לא להיות אדישים, להיפך, להביע דעה גם אם היא לא פופולארית.
תמיד היה לי חשוב לשמור על דיאלוג פתוח עם התלמידים ולגרום להם להרגיש נוח וחופשי לתקשר איתי על כל דבר שבעולם. גם חשוב לי מאוד להנחיל לתלמידים אהבה לתחום ההוראה שלי – גיאוגרפיה."
• מי היה המודל שלך כל השנים? "אין לי מודל לחיקוי או מנטור אחד. אני לומד המון מהאנשים הסובבים אותי. מכל מורה או בעל תפקיד אני לומד משהו. יש אנשים שנתפסים אצלי כמובילים פדגוגיים או חברתיים ומהם אני גם מבקש עצות.
אך בכל זאת אני חייב להזכיר שם אחד – במשך שנים רבות חלקתי את הוראת המקצוע עם חברה יקרה – שושי זינגר – למדתי ממנה המון לא רק על הוראת המקצוע אלא בעיקר את האהבה למקצוע."
• מה תורם להרגשה טובה בתוך בית ספר? "אם המנהל שם את המורה בראש סדר העדיפויות לפני התלמידים הוא מרוויח מורה שמח ובעל מוטיבציה. תלמידים באים והולכים אך המורים נשארים וצריך לתת להם תחושה שהם הכוח המניע והחשוב בבית הספר.
למזלי הרב יש לי פרגון עצום ממנהל בית הספר אמנון ברנתן ומסגניתו רחל קדר אשר בזכות תמיכתם הפכה הגיאוגרפיה למגמה הגדולה ביותר בבית הספר עם כ-150 תלמידים בשכבות י"א וי"ב."
• מהו הנושא שהכי מרתק אותך בימים אלה? "אני חושב שהשינוי הדרמטי בממשל האמריקאי וסימני השאלה הרבים שהוא מעורר, וגם המלחמה בסוריה והשינויים הגיאופוליטיים שבאים בעקבותיה, שינוי מפת המזרח התיכון וההגירה המאסיבית של הפליטים לאירופה."
• תובנה שלמדת מתלמידייך? "כשתלמיד פוגע בי או משקר לי אני תמיד מזכיר לעצמי סיטואציות חיוביות ושמחות מניסיוני כמורה, ואז הפגיעה היא הרבה יותר שטחית."
• מהו החידוש הטכנולוגי שהכי השפיע לדעתך על הוראת הגיאוגרפיה בהפיכתו למקצוע מוחשי, מובן ופשוט יותר? "אין ספק שהאינטרנט הפך את הגיאוגרפיה למקצוע מרתק. האפשרויות הרבות הטמונות בתוכנות המחשב הרבות, המידע הרב המצוי בשפע ומעל הכל הסרטים והקליפים הממחישים תופעות פיזיות ואנושיות, מאפשרים ליצור ענין רב בקרב הקהל שחשוף לכל כך הרבה גירויים ולכן קשה הרבה יותר לעניין אותו בתופעות שלא קשורות לחיי היומיום שלו."
• מהו לדעתך הדרך לרתק את התלמידים למקצוע הגיאוגרפיה? "כדי להצליח בהוראת המקצוע יש קודם כל צורך לאהוב את המקצוע ולהתחבר לאקטואליה בכל דרך אפשרית. המקצוע הוא אינטרדיסיפלינרי ומתחבר לתחומי ענין רבים.
מורה טוב לגיאוגרפיה יהיה כזה שמעורה במה שקורה בארץ ובעולם ונהנה להיחשף לנתונים חדשים שמגיעים בצורה של מלל, גרפים, תמונות, סרטים או כל דרך אחרת שניתן לחשוב עליה."
• במה שונים הילדים בימינו? "הילדים היום הרבה יותר ביקורתיים מהילדים של פעם כלפי המורה בפרט ומערכת החינוך בכלל. הם מקבלי השירות ואנחנו נתפסים כנותני השירות. הם משתעממים בקלות ודורשים גירויים תמידיים. המורה נדרש להיות יצירתי, מקורי ומעודכן כדי לעורר סקרנות אצל התלמידים."
• אם זה היה תלוי בך, כיצד היית ממליץ לארגן פיזית את המרחב הכיתתי? "הכיתה האידיאלית מבחינתי מורכבת ממחשבים שמפוזרים על עמדות בשלושת הקירות שאינם הלוח. לפחות מחשב אחד לשני תלמידים; הקירות מלאים במפות של ישראל, המזרח התיכון והעולם ובפינה מסוימית יש מקום למידע אקטואלי מתחלף; יש מקרן ומסך גדול להקרנת סרטים ומצגות; בפינה אחרת, עמדת קפה וכיבוד קל."
• בעולם שבו הילדים מחוברים לתקשורת, מהי הדרך להצמיח תלמידים עם חוש מוסרי, שיקול דעת וחשיבה ביקורתית? "חשוב לאפשר לתלמידים להביע את דעתם לאחר שנחשפו למקורות מידע שונים. יש לעודד דיון פתוח בנושאים בלי לפחד מ'שחיטת פרות קדושות'.
יש לשמור על נימוס בסיסי. על המורה להיות חלק מהשיח בלי לפחד להביע דעה.
תפקידו של המורה הוא להתריס כדי לגרום לחשיבה ביקורתית. על המורה לחשוף את התלמידים גם לדעות פחות פופולריות כדי לאפשר להם לבחור.
אפשר להשתמש בדוגמאות וסיפורים בתחומים שונים שבהם צריך להפעיל שיקול דעת ויצירתיות חשיבתית."
• למידת גיאוגרפיה בעזרת אפליקציות וסמארטפון – מה עמדתך? "אני מתחיל להתרגל לעובדה שהטלפון הוא איבר מאברי הגוף של התלמידים ולכן השימוש בו אינו טאבו מוחלט מבחינתי."
• מהו הדבר שלא לומדים היום בבתי הספר והוא נחוץ מאין כמותו? "עניינים הקשורים ביומיום כמו לפתוח סתימות בכיור, להחליף גלגל ברכב, למלא טפסים מסוגים שונים וכו'.
בעיניי נחוץ גם להפוך את מקצוע הגיאוגרפיה למקצוע חובה לכל תלמידי כיתה י'.
בפנטזיה שלי, הגיאוגרפיה הוא מקצוע חובה לבגרות עליו נבחנים כל תלמידי בית הספר בדומה לאזרחות ואנגלית."
• בשנים האחרונות קיימת נסיגה ממסלולי ההוראה לגיאוגרפיה ויש מעט מאוד מסגרות ללימודי המקצוע. מה לדעתך יחזיר את העדנה למקצוע כדי שיותר סטודנטים יבחרו בו? "גיאוגרפיה הוא מקצוע סמי מדעי – ברגע שיתחילו לשווק אותו ככזה, הביקוש יגבר.
כבר היום אוניברסיטת תל אביב פותחת תכנית חדשה להקמת בית ספר למדעי כדור הארץ בשיתוף עם החוג לגיאופיזיקה תחת הפקולטה למדעים מדויקים.
כולי תקווה שהמוסד החדש יעלה בצורה דרמטית את יוקרתו של המקצוע וייתן לו סוג של הילה שהוא כה זקוק לה."
• מה נדרש למערכת החינוך בישראל יותר מכל? "העלאת מעמדו של המורה הן בקרב מקבלי ההחלטות והן בקרב האוכלוסייה הכללית.
יש לחזק את מעמדו גם בקרב התלמידים אך זה יקרה אם הוריהם יחזרו ויכבדו את המורים, כמו שהיה בעבר הלא רחוק. זה כבר ענין של שינוי תפיסה מהותית."
• זוהי ההזדמנות שלך לומר כמה מילים לשר החינוך. "שר החינוך מעורב יותר בעניינים פוליטיים שאינם עוסקים ישירות בענייני חינוך.
הוא משתמש באמצעי התקשורת כדי לקדם את האג'נדה האידיאולגית שלו הרבה יותר מסוגיות חינוכיות.
שרי חינוך כמו אמנון רובינשטיין, שולמית אלוני, יוסי שריד והרב שי פירון השאירו חותם גדול הרבה יותר על תחום החינוך בישראל למרות שגם עליהם אפשר למתוח בקורת עניינית על תוכן ומהות תרומתם."
• העצה החשובה ביותר שלך למורה שרק נכנס למערכת החינוך? "תריח, תטעם תמשש, תקשיב ותתבונן. רק נסיון מעשי בשטח מלמד ומחכים. שום ספר ושום שיעור תאורטי לא יכול להחליף התנסות מול תלמידים."
• מהי עצתך למורה שמרגיש שחוק? "נצל את הזכות לשבתון או חצי שבתון כדי להתרענן. בנוסף, עליך להקשיח את הגבולות מול התלמידים. למשל, להגדיר טוב יותר מהן דרכי ההתקשרות מול המורה מעבר לשעות הלימודים ומהן שעות ההתקשרות וכו'."
• מה יעזור למורה להיות מורה טוב יותר? "הידיעה שיש עליה עקבית ברמת השכר תיתן למורים את הכוח להמשיך וללמד למרות השחיקה ההולכת וגוברת. ניסיון הופך את המורה לטוב יותר ולכן חשוב לנטרל את גורם השחיקה והתסכול מרמת השכר הנמוכה."
• מה המחמאה הכי מרגשת שקיבלת מתלמידיך? "'החיוך שלך והמבט האמפתי בתחילת המבחן נתן לי בטחון להצליח בו.'"
• מה המחמאה הכי מרגשת שקיבלת מהורה? "'הבן שלי התחיל להגיע לבית הספר בחשק רק בזכות העובדה שאתה רואה אותו ומתייחס אליו בכל עת.'"
• מה המחמאה הכי מרגשת שקיבלת מהמנהל/ת? "יש לי נטייה להתלבש באופן שונה, מעט צבעוני יותר, מעט אלטרנטיבי. כשאחד המורים פנה למנהל ושאל מדוע הוא מאפשר לי להתלבש כך באופן שנתפש על ידו כלבוש שאינו הולם את מעמדי כמורה – המנהל השיב לו כי הוא אוהב ומכבד אותי על מי שאני, והלבוש זה החלק הכי פחות חשוב בתמונה הכוללת."
• ולסיום, כמה מילים למורה מעברך. "בילדות, היו לי מספר מורים שהפכו את לימודיי בתיכון 'אוסטרובסקי' ברעננה לחוויה מיוחדת.
זכורים לי במיוחד: טובה וולף המורה לתנ"ך ואליהו הלוי המורה להיסטוריה. תודה שהצחקתם אותי."
לאחר הצגת פרטי ההזמנה תוכלו:
* לבטל את ההזמנה
* הפקת קודי עסקה למימוש הכלולים בשוברים ובכרטיסים בהזמנה.
* הורדת הכרטיסים דיגיטליים
* הפקת קבלה דיגיטלית